Nationalism In India Class 10 Questions And Answers 2023

Nationalism In India Class 10 Questions And Answers 2023

Nationalism In India Class 10 Questions And Answers: In this article, we have brought Nationalism In India Class 10 Questions And Answers For Class 10 students.

Today we are providing Nationalism In India Class 10 Questions And Answers, which is very important for those who is studying at class 10.

Nationalism In India Class 10 Questions And Answers Overview

Below you will find some basic information about the Nationalism In India Class 10 Questions And Answers. For additional details on the Nationalism In India Class 10 Questions And Answers, see the table below.

PDF NameNationalism In India Class 10
LanguageEnglish
CategoryClass 10
Official Websitehttps://govtjobcenter.in/
QualityExcellent
Join Telegram GroupClick Here

Nationalism In India | History Class 10 | Class 10 History

Nationalism in India Class 10 MCQs

1Q. By whom was the Swaraj Party formed?

a) Motilal Nehru and C.R. Das
b) Subhas Chandra Bose and Sardar Patel
c) Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad
d) Motilal Nehru and Rajendra Prasad

2Q. By whom was the first image of Bharatmata painted?

a) Rabindranath Tagore
b) Abanindranath Tagore
c) Ravi Verma
d) Nandalal Bose

3Q. Why did the Indians oppose the Rowlatt Act?

a) It introduced the Salt Law.
b) It increased taxes on land
c) It gave the British the power to arrest and detain a person without a trial
d) It put a ban on the Congress party.

4Q. By what name were the dalits referred by Gandhiji?

a) Untouchables
b) Shudras
c) Harijans
d) Achchuts

5Q. Why did Gandhiji organise a Satyagraha in Ahmedabad Mill in 1918?

a) To protest against the poor working condition in the factory.
b) To demand for a higher wages for workers.
c) To protest against high revenue demand.
d) None of the above.

6Q. Why was the Round Table Conference held in England?

a) To discuss the provisions of future Indian Constitution.
b) To discuss the steps to be taken to check Indian National Movement
c) To give concessions to Indians
d) To make plans for improvement of agriculture in India.

7Q. What does the term Khalifa refer?

a) Sultan of a Muslim country
b) Spiritual leader of the Muslim
c) Nawab of a Muslim state
d) Badshah of Mughal period

8Q. What kind of movement was launched by the tribal peasants of Gudem Hills in Andhra Pradesh?

a) Sultan of a Muslim country
b) Militant Guerrilla Movement
c) Non-Violent Movement
d) None of the above

Nationalism in India Class 10 MCQs

9Q. Hind Swaraj’ was written by?

a) Abul Kalam Azad
b) Mahatma Gandhi
c) Sardar Patel
d)Subhas Chandra Bose

10Q. Under the Inland Emigration Act of 1859 the peasants were not permitted to

a) Leave their village
b) Settle in the city
c) Leave their plantation without permission
d) Allow the women to leave farmlands without permission

11Q. Which among the following was the prime factor in the emergence of modern nationalism in India?

a) New symbols
b) New ideas
c) Icons
d) Anti-colonial movement

12Q. In which year did Gandhiji return to India from South Africa?

a) Jan. 1915
b) Feb. 1916
c) Jan. 1916
d) Feb. 1915

13Q. Satyagraha was

a) pure soul force
b) weapon of the week
c) physical force
d) force of arms

14Q. Champaran Satyagraha (1916) was launched by Gandhiji against

a) high revenue demand
b) indigo planters
c) mill owners
d) salt tax

15Q. Which among the following was the reason for Indian opposition to the Rowlatt Act (1919)?

a) It was passed hurriedly
b) It gave the govt. enormous powers
c) Local leaders were picked up
d) It authorised the government to imprison people without trial

16Q. In which city Jallianwala Bagh Tragedy took place?

a) Amritsar
b) Lahore
c) Agra
d) Meerut

17Q. Whcih of the following formed the Khilafat Commitee in Bombay?

a) Muhammad Ali Jinnah
b) Ali Brothers
c) Abdul Ghaffar Khan
d) Surendra Nath Banerjee

18Q. The famous book of Gandhiji is

a) My Experiments with truth
b) Hind Swaraj
c) Discovery of India
d) Main Kampf

19Q. When did Mahatma Gandhi return to India from South Africa?

(a) 1913
(b) 1919
(c) 1915
(d) 1921

20Q. What did the Rowlatt Act, 1919 presume?

(a) Detention of political prisoners without trial
(b) Forced recruitment in the army
(c) Forced manual labour
(d) Equal pay for equal work

21Q. What did Mahatma Gandhi in his book, Hind Swaraj, declare?

(a) British ruled India because the latter was militarily weak
(b) British ruled India because Indians cooperated with them
(c) British ruled India because they got international support
(d) None of these

22Q. What did the term ‘picket’ refer to?

(a) Stealing from shops
(b) Import of goods
(c) Protest by blocking shop entrances
(d) Boycott of clothes and goods

23Q. Who led the peasants in Awadh?

(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Baba Ramchandra
(d) None of these

24Q. What did the term ‘begar’ mean?

(a) Payment of wages
(b) High rents demanded by landlords
(c) Labour without payment
(d) None of these

25Q. What was the effect of the Non-cooperation movement on the plantation workers in Assam?

(a) They left the plantations and headed home
(b) They went on strike
(c) They destroyed the plantations
(d) None of these

26Q. What was the main problem with the Simon Commission?

(a) It was an all British commission
(b) It was formed in Britain
(c) It was set up in response to the nationalist movement
(d) All of the above

27Q. Where was Gandhi’s ashram located?

(a) Dandi
(b) Sabarmati
(c) Allahabad
(d) Nagpur

28Q. What led to the Civil Disobedience Movement?

(a) Arrival of the Simon Commission
(b) Working at the firm without payments
(c) Violation of Salt Tax by Gandhi
(d) Fall in demand for agricultural goods

29Q. Who were the ‘Sanatanis’?

(a) Saints
(b) Dalits
(c) High-caste Hindus
(d) None of these

30Q. Who organised the dalits into the Depressed Classes Association?

(a) Mahatma Gandhi
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Jawaharlal Nehru
(d) B.R. Ambedkar

31Q. What moved Abanindranath Tagore to paint the famous image of Bharat Mata?

(a) Civil Disobedience Movement
(b) Swadeshi Movement
(c) Quit India Movement
(d) All of these

32Q. Who wrote the ‘Vande Matram’?

(a) Bankim Chandra Chattopadhyay
(b) Rabindranath Tagore
(c) Abanindranath Tagore
(d) Sardar Vallabhai Patel

33Q. Who was Sir Mohammad Iqbal?

(a) Congress President
(b) President of the Muslim League, 1930
(c) Gandhiji’s devout disciple
(d) None of these

CHECK YOUR ANSWERS of NATIONALISM IN INDIA CLASS 10 MCQs:

1.(a) 2.(b) 3.(c) 4.(c) 5.(b) 6.(a) 7.(b) 8.(b) 9.(b) 10.(c) 11.(d) 12.(a) 13.(a) 14.(b) 15.(d)
16.(a) 17.(b) 18.(a) 19.(c) 20.(a) 21.(b) 22.(c) 23.(c) 24.(c) 25.(a) 26.(a) 27.(b) 28.(c) 29.(c) 30.(d) 31.(b) 32.(a) 33.
(b)

Nationalism in India Class 10 Notes

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS of NATIONALISM IN INDIA

(1-2 Marks; 30 Words)

1. Name the main Satyagraha movement organised by Mahatma Gandhi successfully in favour of peasants in 1916 and 1917.

Answer: In Champaran Bihar (1916) to inspire peasants to struggle against the oppressive plantation system and in 1917 in Kheda district of Gujarat to support the peasants affected by crop failure in their demand for relaxation in revenue collection.

2. What was the period of the:
(a) Non-Cooperation Movement and (b) the Civil Disobedience Movement.

Answer: (a) 1920 to 1922
(b) 1930 to 1934

3. What was the motion of Swaraj for plantation workers in Assam?

Answer: For plantation workers in Assam, Swaraj or freedom meant the right to move freely and retaining a link with the village from which they had come.

4. Where, when and Why did Gandhiji organise his first Satyagraha Movement in India?

Answer: Gandhiji organised his first Satyagraha Movement in Champaran in 1916, to inspire peasants to Struggle against the oppressive plantation system.

5. Where, When and Why in Gujarat did Gandhiji organise a Satyagraha?

Answer: Gandhiji organised a Satyagraha in Kheda district of Gujarat in 1917, to support the peasants affected by crop failure and plague epidemic in their demand for relaxation in revenue collection.

6. When and for whom did Gandhiji organise a movement in Ahmadabad?

Answer: Gandhiji organised a Satyagraha Movement for Cotton mill workers in 1918, in Ahmadabad.

7. When was the Indian National Congress founded?

Answer: The Indian National Congress was formed in 1885.

8. Name three leaders of the early phase of the Congress (Moderate leaders).

Answer: (1) Dadabhai Naroji.
(2) Surendranath Banerjee.
(3) Gopal Krishna Gokhale.

9. What is meant by Bal, Pal, Lal?

Answer: Bal, Pal, Lal are the short forms for the three extremist leaders Bal Gangadhar Tilak, Bipin Chandra Pal and Lala Lajpat Rai.

10. Who assumed the leadership of the national movement in 1919?

Answer: Mahandas Karamchand Gandihi (M.K. Gandhi).

11. What was the greatest achievement of Gandhiji in the social field?

Answer: The greatest achievement of Gandhiji among others in the Social field was to start a campaign against the inhuman practice of untouchability.

12. When the where did the Jallianwala Bagh tragedy take place? Name the person instrumental in the Jallianwala Bagh massacre?

Answer: The Jallianwala Bagh tragedy took place in Jallianwala Bagh in Amritsar, on April 13, 1919 (day of Baisakhi) and General Dyer was the person instrumental in the Jallianwala Bagh massacre.

13. Next to Gandhi who was the central figure in the new phase of nationalism?

Answer: Jawaharlal Nehru.

14. From where and when did Mahatma Gandhi return to India?

Answer: Mahatma Gandhi returned to India from South Africa in January 1915.

15. What and why was the strategy developed by Mahatma Gandhi in South Africa was called ‘Satyagraha’?

Answer: It was a novel method of mass agitation to fight the racist regime.

16. What is the characteristic feature of the idea of satyagraha?

Answer: The characteristic feature of the idea of satyagraha is, it emphasized the power of truth and the need to search for truth. It was dharma of non-violence.

17. Why did Gandhi support the Khilafat issue?

Answer: Gandhiji supported the Khilafat issue because in it he saw an opportunity to bring Muslims under the Umbrella of a unified national movement.

18. Which two leaders advocated the adoption of Socialist ideas? Or Name the young leaders of the national movement?

Answer: (1) Jawaharlal Nehru, and (2) Subhash Chandra Bose

19. When were the elections of the Provincial Legislative Councils held after this passage of the Government of India Act of 1935?

Answer: In 1937.

20. When was the the Muslim League founded?

Answer: In 1906.

SEE THIS

If you like this content, share it with your friends on Facebook and WhatsApp.

I hope you have found complete information about Life Processes Class 10 Notes in this article. If you would like to ask some more questions related to Life Processes Class 10 Notes, you can ask by commenting. Here our team member will reply to you as soon as possible.

Leave a Comment