GK Questions For Class 3 PDF

GK Questions For Cass 3 PDF

In this article, we have brought some GK Questions For Class 3 kids. We know that children should be made aware of general knowledge and ask questions from time to time. By doing this, as the children’s intelligence increases, curiosity about general knowledge is also created. Below are general knowledge questions based on various topics.

General knowledge is an important part of every student’s life. Some important GK Questions For Class 3 are mentioned below. GK questions will help you crack all competitive exams.

In today’s article, there are some General Knowledge Questions that Class 3 kids should know. You all know that children’s minds are never in one place and their preferences about things are always changing, be it their sports toys or studies. In such a situation, the work of the parents increases, how to keep their children aware of the country and the world. So let’s make this problem a little easier for you and talk about some general knowledge questions that will be very useful for your kids.

SEE THIS – Buy General Knowledge Text Books For Class 3

  • Oswaal One For All Olympiad Previous Years’ Solved Papers, Class-3 – BUY NOW
  • SKGKO 3 International Olympiad of GENERAL KNOWLEDGE Class 3 – BUY NOW
  • International English Olympiad (IEO) Work Book for Class 3 – BUY NOW
  • One For All Olympiad Class 3 General Knowledge (2022) – BUY NOW
  • One For All Olympiad Class 3 General Knowledge (2022) – BUY NOW
  • General Knowledge Textbook For Class 3 (Classic Series) – BUY NOW
  • Class-3 English Hardcover Book (For 2022-23 Exam) – BUY NOW
  • Olympiad Champs General Knowledge Class 3 – BUY NOW
  • 28 Mock Test Series for Olympiads Class 3 – BUY NOW
  • Olympiad Champs (set of 7 books) – BUY NOW

GK Questions For Class 3 PDF Download

Download In this post today I am going to share with you 5th class simplification questions. I sincerely hope that all of you will be able to perform better in your competitive exams by reading the Simplification Questions Notes for Class 5 provided by us. Friends, if you work hard using the right study material and right exam pattern notes, success will surely kiss your feet one day. God’s house is slow, not impatient, so it may take you a while to find success, but success will follow.

In today’s post, we are going to share with you GK Questions For Class 3. I sincerely hope that all of you will be able to do better in your competitive exams by GK Questions For Class 3 provided by us.

MCQ GK Questions For Class 3 PDF

1. Who among the following artists is famous for hindustani classical music?

(a) Nikhil Ghosh 

(b) Iqbal Hossain Khan 

(c) Pandit Bheemsen Joshi 

(d) Uday Bhawalkar 

Answer: (c) Pandit Bheemsen Joshi

2. Which of the following states is the largest state of India on the basis of area? 

(a) Madhya Pradesh 

(b) Rajasthan 

(c) Maharashtra 

(d) Andhra Pradesh 

Answer: (b) Rajasthan

3. Google is a popular….

(a) Social Media Website 

(b) Game Website 

(c) Search Engine 

(d) None of the above

Answer: (c) Search Engine 

4. India is located in which continent?

(a) North America 

(b) South America 

(c) Asia 

(d) Europe 

Answer: (c) Asia 

5. Which of the following day is observed as “Children’s Day” every year in India? 

(a) 14 November 

(b) 2 October 

(c) 18 August

(d) 25 January 

Answer: (a) 14 November 

6. Who among the following famous people is known as “Bapu”?

(a) Jawaharlal Nehru 

(b) Subhas Chandra Bose 

(c) Mahatma Gandhi 

(d) C. R. Das 

Answer: (c) Mahatma Gandhi 

7. In which season the weather becomes cold?

(a) In Summer 

(b) In Winter

(c) In Rainy Season

(d) None of the above

Answer: (b) In Winter

8. Which bird can fly high in the sky?

(a) Vulture

(b) Hen

(c) Kingfisher

(d) None of the above

Answer: (a) Vulture

9. Which game is the national game of India? 

(a) Football

(b) Cricket

(c) Hockey

(d) Badminton 

Answer: (c) Hockey

10. In which season the weather becomes cold?

(a) In Summer 

(b) In Winter

(c) In Rainy Season

(d) None of the above

Answer: (b) In Winter

11. What is a female horse called?

(a) Mare

(b) Sow

(c) Vixen

(d) None of the above

Answer: (a) Mare

12. The sound of which animal is called ‘trumpets”?

(a) Fox

(b) Elephant

(c) Bear

(d) None of the above

Answer: (b) Elephant

13. Chatrapati Shivaji International Airport is situated in

(a) Kolkata

(b) Delhi

(c) Mumbai

(d) None of the above

Answer: (c) Mumbai

14. The Gir forests in Gujrat is famous for _____

(a) Lion

(b) Tiger

(c) Crocodile 

(d) Elephant

Answer : (a) Lion

15. Chilka lake is located in ______

(a) West Bengal

(b) Kerala

(c) Orissa

(d) None of the above

Answer: (c) Orissa

16. Who was the first Prime Minister of India?

(a) Jawarlal Nehru

(b) Dr. Rajendra Prasad

(c) Monmohan Singh 

(d) None of the above

Answer: (a) Jawarlal Nehru

17. Time taken by moonlight to reach Earth

(a) 2 Sec

(b) 8 Sec

(c) 1.3 Sec

(d) 5 Sec

Answer: (c) 1.3 Sec

18. Which is the highest mountain peak in the world?

(a) Mount Everest

(b) Kanchanjangha

(c) Dodabeta

(d) None of the above

Answer: (a) Mount Everest

19. Who is the present Prime Minister of India?

(a) Monmohan Singh

(b) Amit Shah

(c) Narendra Modi

(d) None of the above

Answer: Narendra Modi

20. ‘Sundarbon’ is located in…..

(a) Rajasthan

(b) Uttar Pradesh

(c) West Bengal

(d) None of the above

Answer: West Bengal

21. Bihu’ is a famous classical dance of which state? 

(a) Rajasthan 

(b) Maharashtra 

(c) West Bengal 

(d) Assam 

Answer: (d) Assam 

22. Which of the following is the tallest animal in the world? 

(a) Elephant 

(b) Giraffe 

(c) Tiger 

(d) Camel 

Answer: (b) Giraffe 

23. Which of the following is the official book of India?

(a) White Paper 

(b) Blue Book 

(c) Gray Book 

(d) Yellow Book

Answer: (a) White Paper 

24. “Black Flag” is the symbol of _____

(a) Peace 

(b) Truce 

(c) Protest 

(d) Progress 

Answer: (c) Protest 

25. Cricket is the national game of which of the following country? 

(a) England 

(b) India 

(c) America 

(d) Japan 

Answer: (a) England

26. Google is a popular _____ 

(a) Social Media Website 

(b) Game Website 

(c) Search Engine 

(d) None of the above

Answer: (c) Search Engine 

27. India is located in which continent?

(a) North America 

(b) South America 

(c) Asia 

(d) Europe 

Answer: (c) Asia 

28. Which of the following day is observed as “Children’s Day” every year in India? 

(a) 14 November 

(b) 2 October 

(c) 18 August

(d) 25 January 

Answer: (a) 14 November 

29. Who is the supreme commander of Indian Defense?

(a) President

(b) Defense Minister

(c) Major General 

(d) Captain 

Answer: (a) President

30. Which of the following is the oldest Zoo in India?

(a) Mysore Zoo 

(b) Jijamata Udyan 

(c) Indira Gandhi Zoological Garden

(d) Arignar Anna Zoological Park

Answer: (d) Arignar Anna Zoological Park

31. The term ‘LBW’ is related to which of the following game? 

(a) Badminton

(b) Cricket 

(c) Football 

(d) Tennis 

Answer: (b) Cricket 

32. Which of the following is the largest continent in the world? 

(a) Europe 

(b) Australia 

(c) North America 

(d) Asia 

Answer: (d) Asia 


GK Questions For Class 3 PDF

1. Which is a national Bird of India?

Answer: Indian Peacock (Pavo cristates)

2. The National flower of India Is?

Answer: Lotus (Nelombo nucipera garten)

3. Which is a National Tree of India?

Answer : Bargad (Ficus benghalensis)

4. National Anthem of India is?

Answer: Jana Gana Mana

5. Which is a National Song of India ?

Answer: Vande Mataram

6. The National Slogan of India is?

Answer: Satyamev Jayate

7. How many colours are present in National Flag of India

Answer:  Tricolor

8. In which country did chess originate?

Ans: India

9. Which are the three positive numbers that give the same result when multiplied and added together?

Ans: 1,2,3 (1+2+3=6 and 1*2*3=6)

10. What is a name of a polygon that has 5 sides?

Ans: Pentagon

11. Which planet has Moon as a Satellite?

Ans:  Earth

12. What is Kangaroo baby called?

Ans:  Joeys

13. Which is the biggest planet in our solar system?

Ans:  Jupiter

14. Which is the National Tree of India?

Ans: Banyan Tree

15. Who was the first President of India?

Ans: Dr. Rajendra Prasad

16. Who was the first Prime minister of India?

Ans: Jawaharlal Nehru

17. Which is the highest mountain peak in the world?

Ans: Mount Everest

18. Which is the highest mountain peak in India?

Ans: Kangchenjunga

19. Which city in Asia got the first electric street light in 1905?

Ans: Bengaluru

20. Which is the National fruit of India?

Ans: Mango

21. Which is the biggest part of the brain?

Ans: Cerebrum

22. Which is the holy river of India?

Ans: Ganga

23. What is the name of National Animal of India?

Answer: Tiger (Panthera tigris linnaeus)

24. National Heritage Animal of India  is?

Answer : Elephant 

25. Who makes clay pot?

Answer: Potter

26. How many players play in the game of cricket?

Answer: 11

27. In which direction does the sun rise?

Answer: East

28. In which direction does the sun sink?

Answer: West

29. What is the color of the leaves?

Answer: Green

30. How many wheels does a bicycle have?

Answer: two

31. How many parts does the Indian Army have?

Answer: three

32. What do we call a food hand?

Answer: right hand

33. How are dogs, cats and cow animals?

Answer: Pet

34. How is the Earth?

Answer: circular 

35. What does chili taste like?

Answer: Tart

36. What is rice made of?

Answer: Paddy

37. What do you eat in the morning?

Answer: Breakfast

38. How many days are there in a week?

Answer: 7

39. How many weeks are there in a month?

Answer: 4

40. How many teeth are there in our mouth?

Answer: 32

41. Who was the first Prime Minister of India?

Answer: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.

42. How many Cricket World Cups has India won?

Answer: India has won two Cricket World Cups.

43. Who was Albert Einstein?

Answer: Albert Einstein was a famous scientist.

44. Name the first 3 planets of our solar system.

Answer: The first 3 planets in our solar system are Mercury, Venus and Earth.

45. Which is the most dense forest in the world?

Answer : Amazon is the most dense forest in the world.

46. How many colors does a rainbow have?

Answer: Seven

47. Who is the author of the famous book My country My Life?

Ans: L.K Advani

48. Which city is the capital of Andaman and Nicobar?

Ans: Port Blair

49. Which is the biggest continent in the world?

Ans: Asia

50. Which is the smallest continent in the world?

Ans: Australia

51. The smallest country in the world is?

Ans: Vatican City

52. The largest country in the world is?

Ans: Russia

53. India’s largest freshwater lake is?

Ans: Wular Lake

54. The autumn months in India are from.

Ans: October to November

55. What is the full form of SIM?

Ans: Subscriber Identity Module or Subscriber Identification Module.

56. When is World Environment Day celebrated?

Ans: 5th June.

57. Which country has no words but has only music in their National Anthem?

Ans: Spain

58. Which state has the highest literacy rate in India?

Ans: Kerala

59. Who is the author of the famous Harry Potter book series?

Ans: J K Rowling

60. Who was the first woman to become President of India?

Ans: Pratibha Patil

61. Who is known as the Iron Man Of India?

Ans: Sardar Vallabhai Patel

62. In which city Hawa Mahal is located?

Ans: Jaipur

63. In which state the Ajanta and Ellora caves are located?

Ans: Maharashtra

64. What is the time duration in which Indian Standard time (IST) is ahead of Greenwich mean time (GMT)?

Ans: 5 Hr 30 Min

65. Where is the parliament of India located?

Ans: New Delhi

66. In which Indian state the Sun temple is located?

Ans: Odisha

67. Which is the national game of India?

Ans: Hockey

68. When is Independence Day celebrated?

Ans: 15th August

69. When is Republic Day celebrated?

Ans: 26th January

70. Sania Mirza is famous for playing which sport?

Ans: Tennis

71. Which festival is called the festival of colors?

Ans: Holi

72. How many states are there in India?

Ans: 29

74. Which is the hottest place on Earth?

Ans: Danakil Depression in Ethiopia

75. Which is the coldest place on Earth?

Ans: Vostok Station in Antarctica

76. Which is the nearest star to Earth?

Ans: Sun

77. What is the name of two holes in the nose?

Ans: Nostrils 

78. Where is Charminar located?

Answer: Hyderabad

79. Apart from India in the world, Independence Day is celebrated on August 15 and in which country?

Answer : North Korea

80. Which country is there that nobody has been enslaved till date?

Answer: Nepal

81. Which is the largest ocean in the world?

Answer: Pacific Ocean

82. Which is the longest animal in the world?

Answer: Giraffe

83. Which is the highest mountain peak in the world?

Answer: Everest

84. Who was the first President of the Republic of India?

Answer: Mr. Dr. Rajendra Prasad

85. Which country is the most stringent law in the world?

Answer: Saudi Arabia

86. Which is the largest wall in the world?

Answer: Great Wall of China (China Wall)

87. Where is the world’s tallest statue, name it?

Answer: Statue of Unity (Gujarat, India)

88. How many letters are there in English?

Answer: 26.

89. Write the name of the English alphabet

Answer: A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z

90. Separate Vowels and Consonants in English

Answer: Vowel: A-E-I-O-U

Recipes: B-C-D-F-G-H-J-K-L-M-N-P-Q-R-S-T-V-W-X-Y-Z

91. How many planets are there in the solar system?

Answer: Seven

92. Which is the largest planet in the solar system?

Answer: JUPITER

93. Which animal is called the king of the jungle?

Answer: Lion

94. Who built the Taj Mahal?

Ans: Shah Jahan

95. What is the metal filament in a light bulb made of?

Ans: Tungsten

96. Who is known as Human-Computer?

Ans: Shakuntala Devi

97. Which is the longest river in the world?

Ans: Amazon

98. Which is the largest reef in the world?

Ans: The Great Barrier Reef

99. What is Android?

Ans: Operating System

100. Which is the highest mountain peak in the world?

Ans: Mount Everest

CONCLUSION

I hope you have found complete information about the GK Questions For Class 3 PDF in this article. If you would like to ask some more questions related to the GK Questions For Class 3 PDF, you can ask by commenting. Here our team member will reply to you as soon as possible. For more information about GK Questions For Class 3 PDF, visit our web page GovtJobCenter.In.

Leave a Comment